Succesvolle eerste editie Zanguitdaging

Op 11 mei stond het Muziekhuis in Utrecht in het teken van de Zanguitdaging. In de middag werd gerepeteerd en ’s avonds was de uitvoering. Negen blinde en slechtziende zangers en zangeressen hebben in de afgelopen maanden samen met elf studenten van HKU School voor Muziek en Technologie unieke werken gecomponeerd, gearrangeerd, ingestudeerd en geproduceerd. De uitvoering op 11 mei was het slotstuk van het project. Van elk nummer is een kort fragment te beluisteren. De nummers zijn te beluisteren onder de links:

Bulgarian Opera-dance; Katerina Grueva: team Katerina

Lies; Barbara Pondaag: : team Barbara

Rush of Life; Joni Koeman: : team Joni

Mevsimler; Nursel Günal: : team Nursel

Mini Musical; Anne Keizer: : team Anne

Nieuwe Start; Jolienke Weideman: : team Jolienke

Rainy Afternoon; Hedda Schueler en Rozemarijn Verhoeven: : team Hedda en Rozemarijn

Free Form; Walter Zuiderwijk: : team Walter

De Zanguitdaging heeft acht unieke composities opgeleverd. De live uitvoering op 11 mei is opgenomen. Over die opnamen volgt later meer. In de studio’s van HKU in Hilversum is elk nummer ook opgenomen. Muzikale hulp was er van het Keuris Ensemble. Van de studio-opnamen is een CD samengesteld.

Zanguitdaging 2015

De zanguitdaging is een initiatief van connect2music en de Hoge School Voor de Kunsten in Hilversum. Het is een uniek project waar acht blinde en slechtziende zangers en zangeressen aan deel nemen.Zij werken in de komende tijd samen met studenten van HKU School voor Muziek en Technologie. Het eindresultaat zal zijn dat elke zanger een unieke compositie zal vertolken. Zo’n compositie komt niet zo maar tot stand natuurlijk. De studenten gaan componeren, arrangeren, produceren en alle dingen doen die hiervoor nodig zijn. Zij doen dit natuurlijk wel samen met de zangers en zangeressen. Er zijn inmiddels 9 teams geformeerd van zangers en studenten. Tot eind januari hebben ze de tijd voor de eerste fase van songwriting en songdemo’s. Daarna wordt het arrangeren het doel in februari/maart, In fase 3 is instuderen en opnemen het onderwerp en in fase 4 wordt afgesloten met een concert.

Hieronder een overzicht van alle teams:
zangerstudent
Walter ZuiderwijkFrank Hartog
Jolienke WeidemanKillian Elbers
Anne KeizerRutger de Groot en Sarah Wienke
Rozemarijn Verhoeven en Hedda SchuelerDeniz Omeroglu en Adam Lempel
Nursel GünalEvert Aalten en Cengiz Arslanpay
Barbara PondaagEvert Aalten en Adam Lempel
Barbara PondaagCarlos Rodriguez
Katerina Grueva Jasper Hutte
Joni KoemanRutger van der Vliet en Otto de Jong

De eerste opdracht voor hen is om samen een idee uit te werken tot een ruwe versie. Daar wordt nu hard aan gewerkt door de teams. Binnenkort vragen we hen om de ruwe ideeën en hun verwachtingen met ons te delen.We gaan ze steeds beter leren kennen!

Hieronder de resultaten per team

 •  

 • Team Jolienke

  Team Jolienke

  Jolienke Weideman vormt een team samen met Killian Elbers.

  Jolienke begint met heel veel zin aan de zanguitdaging! Spannend maar ook super leuk! Mijn idee was om een country liedje in het Nederlands te maken, zegt Jolienke. Hier heb ik met Killian over gesproken. Het wordt niet echt country maar wel veel akoestisch (gitaar, piano, etc.). Nederlandstalig wordt het sowieso. Daarna ben ik zelf thuis bezig gegaan met het schrijven van een deel van de tekst. Ondertussen hadden we via mail contact hierover. Voor de volgende bijeenkomst komen we een dag samen om hier samen verder aan te werken. Het is tot nu toe een fijne samenwerking!


  Tijdens de eerste kennismaking zei Jolienke dit!
  Jolienke
  Killian stelt zichzelf hier voor!
  Killian
 • Team Joni

  Team Joni

  Joni Koeman heeft een team samengesteld met Rutger van Vliet en Otto de Jong

  Joni Koeman

  Ik ben al heel wat jaren vocalist/zangeres. Van schoolbandjes, een meidenband tot nu. Momenteel volg ik zanglessen, zing in een popkoor (ook als soliste), speel gitaar en zing in de cover band 2sDay2 en pak zo nu en dan een talentenjacht mee. Via via ben ik in contact gekomen met Connect2music. Waar Rutger, Otto en ik momenteel aan werken is een nummer geïnspireerd op invloeden als Eefje de Visser, Euzen en Bjork. Mijn uitdaging en rol zal zijn het schrijven van tekst en de vocalen voor mijn rekening nemen.

  Rutger van der Vliet

  Mijn naam is Rutger van der Vliet. Ik werd door Friso benaderd om als componist mee te doen aan het Connect2Music project. Ik specialiseer mij voornamelijk in het maken van (experimentele) elektronische muziek en ik componeer voor film en animaties. Normaal werk ik bijna altijd alleen tijdens het componeren. Dit leek mij een leuke uitdaging om eens van werkwijze te veranderen door samen muziek te schrijven voor een heel ander doeleinde dan ik gewend ben. Rutger vertelde er verder dit over! Rutger

  Otto de Jong

  Ik ben 1e jaars student aan de Master opleiding van Music Design (MMus). Ik ben de afgelopen jaren vooral actief geweest als drummer/drumdocent en ben aan de opleiding begonnen om me verder te verdiepen in techniek, (elektronische)compositie en productie. Via de opleiding ben ik in aanraking gekomen met het Connect2Music project, een bijzonder leuk en inspirerend project dat ook mooi aansluit bij mijn studie.
  Binnen het project zal ik me inzetten als componist/producer.
 • Team Anne

  Team Anne

  Anne Keizer, Sarah Wienke en Rutger de Groot vormen het team Anne.

  "Wij zijn Sarah, Rutger & Anne. Officieel is Rutger de componist, Sarah de producer en Anne de zangeres. Ons lijkt het echter leuk om dit in elkaar te laten versmelten en dit stuk samen te maken en uit te voeren. Rutger en Sarah hebben van tevoren hun muziekverzameling doorgespit op zoek naar inspiratie. Anne houdt erg van popmuziek, wat je ook terug hoort in haar liedjes. Aangezien Rutger wat meer uit de experimentele hoek komt en Sarah daar een beetje tussenin hangt, lijkt het ons interessant om de kant van de experimentele popmuziek op te gaan. In de kerstvakantie zijn we bij Anne thuis langs geweest. We hebben gekeken naar wat Anne allemaal kan spelen (en dat is een hoop) en wat we daarmee kunnen doen. Ook heeft Anne ons wat van haar liedjes laten horen. We hadden onszelf de opdracht gegeven om allemaal een stukje muziek te bedenken voor deze dag. Vervolgens zijn we samen gaan improviseren met onze stemmen, piano en saxofoon. Hier hebben we stukjes van opgenomen met een zoomrecorder om het thuis nog eens na te kunnen luisteren. Rutger leek het leuk om vanuit een melodie instrument te werken. Hij wil niet een stuk schrijven vanuit piano of gitaar omdat je dan al snel de bekende wegen gaat bewandelen. Van daaruit is het idee gekomen om Anne, naast dat ze gaat zingen, saxofoon te laten spelen. Rutger heeft vervolgens thuis wat ideetjes geschreven voor het stuk, waar we nu verder aan gaan werken."

  Rutgerstelt zichzelf hier voor!

  Rutger

  Anne kennen we nog van de Voice Kids een paar jaar gelden. Als 13-jarige kwam Anne tot de battleronde in het team van Marco Borsato. Nu zegt Anne dit over haar deelname aan de Zanguitdaging!

  Anne
 • Team Rozemarijn en Hedda

  Team Rozemarijn en Hedda

  Rozemarijn Verhoeven en Hedda Schueler hebben al meteen gezegd dat ze heel graag samen willen werken. Het team bestaat nu dus uit vier mensen. Naast Hedda en Rozemarijn maken Deniz Omeroglu en Adam Lempel deel uit van het team.

  We hebben een mooie basis en zijn bezig met tekst, zegt Rozemarijn. We gaan onder andere mij op harp gebruiken. Dat is heel gaaf. We hebben een basisopname van waaruit we verder werken.

  Tijdens de introductie hoorden we van Rozemarijn en Hedda. Rozemarijn,Hedda Deniz gave a very short introduction in Engli

  sh, because Deniz is a foreign student at HKU. Deniz
 • Team Nursel

  Team Nursel

  Team Nursel Günal, Evert Aalten en Cengiz Arslanpay gaan zeker de Uitdaging aan. Nursel houdt van zingen, liefhebber van Afro-Amerikaanse gospelmuziek en van muziek uit Turkije en Ierland. Nursel praat niet hard, maar weet wat ze wil. Hier verwoordt ze het!

  Nursel

  Cengiz houdt van Turkse muziek met een voorkeur voor instrumenten als de kaval en de ney. Cengiz zegt er zelf dit over!

  Cengiz

  Evert heeft een brede belangstelling: wereldmuziek. Zijn instrumenten zijn piano en gitaar. Zijn introductie verwoordt hij hier!

  Evert

  Het team heeft zich als doel gesteld om meerdere muziekstijlen te mixen tot een mooi en krachtig geheel. Evert en Cengiz hebben in december een jamsessie gehouden. Daaruit kwamen twee thema’s waarin jazzy elementen, een Turkse noot en met een herfst-winterachtige sfeer. In januari hebben Evert en Nursel verder geborduurd op de twee thema’s en vervolgens toch nog een aantal nieuwe bedacht. Hierin meer blueselementen en de sfeer is meer richting lente en zomer.

  De Uitdaging die het team ziet: een basis vormen van de beide jamsessies.

 • Team Barbara (1)

  Team Barbara (1)

  Barbara Pondaag startte tijdens de kennismaking misschien iets langzamer, zij moest even zoeken voor ze de juiste teammaten had gevonden, maar aan het eind wist ze zelfs twee teams om zich heen te vormen. Het team Barbara, Evert Aalten en Adam Lempel vormt een driemanschap. Barbara stelt zich hier voor. Barbara Adam kennen we al uit het team van Deniz, Rozemarijn en Hedda. Evert vormt ook een team met Nursel en Cengiz.

 • Team Barbara(2)

  Team Barbara (2)

  Barbara vormt ook een team met Carlos Rodriguez. Spannend om straks te zien hoe de studenten ieder een andere invloed kunnen hebben op de stijl en uitvoering van de nummers. Barbara zal zich daarom waarschijnlijk verschillend presenteren.

 • Team Walter

  Team Walter

  Walter Zuiderwijk vormt samen met Frank Hartog een team. Walter is super enthousiast over de Zanguitdaging en brengt dan ook veel in het team in. Hij zingt, maar wil ook graag spelen. Hij schrijft teksten en wil componeren. Frank zal echter ook zijn inbreng hebben en er kan daarmee wel eens een mooie samenwerking ontstaan. Walter zegt voorafgaand aan de Zanguitdaging dit! Walter Frank stelt zichzelf hier voor!.Frank

 • Team Katerina

  Team Katerina

  Met Katerina Grueva hebben we een internationaal tintje aan de Zanguitdaging gekregen. Katerina is Bulgaarse en woont in België. Ook bijzonder is de stem van Katerina en het genre dat heel goed bij haar stem past. Katerina zingt opera. Of zij dit in de Zanguitdaging ook gaat doen, is nog even spannend. Zij vormt een team samen met Jasper Hutte. In de samenwerking werken ze uit wat het uiteindelijke nummer gaat worden. Katerina stelt zich voor!Katerina

 • 1