Nieuwsbrief 8
Maart 2016Het voorjaar voor de deur en weer vers nieuws over connect2music. Dansen en Bewegen met Bach op zondag 13 maart lokte weer veel blinde en slechtziende kinderen naar de hoofdstad, de jongeren van de Oogvereniging gaan muzikaal actief worden op zaterdag 26 maart. Leerlingen van de Visioschool in Amsterdam hebben een dag samengewerkt met mensen van het Koninklijk Concertgebouw Orkest en op 7 februari was een geslaagd koffieconcert van Erwin Young en zang- en operettevereniging Bel Canto. En natuurlijk nieuws over de Zanguitdaging! Stappen voorwaarts: Partituren toegankelijk via de website. ZOEK project kan van start!

>Familieconcert Koninklijk Concertgebouw Orkest Zo’n 10 blinde en slechtziende kinderen mochten op 13 maart het familieconcert Dansen en Bewegen met Bach bijwonen. Een leuke middag in de prachtige concertzaal in Amsterdam. Niet alleen musici van het KCO waren actief. Er was ook een choreograaf die –samen met een paar danseressen- bewegingen liet zien die aansloten bij de muziek. Kinderen mochten uiteraard meebewegen met Bach. Voor de gasten van connect2music en het KCO was een speciale ontmoeting geregeld met de contrabassist. Pierre Emmanuel de Maistre vertelde over zijn werk in het orkest. Hij liet de mogelijkheden van zijn instrument horen en de kinderen mochten op de contrabas de trillingen voelen. Alle vragen van kinderen en ouders werden door hem beantwoord. Onze gasten waren bij de voorstelling op uitnodiging van het PAN fonds. Op de website reacties van de kinderen en foto’s van de dag.

Jongeren Oogvereniging gaan zelf muziek maken

Jessyca de Wit van de Jongerenafdeling van de Oogvereniging bedenkt activiteiten voor de jongeren. Nu wilde ze graag een muziekworkshop aan de leden aanbieden waarvoor ze connect2music benaderde. Op 26 maart was het zo ver. De workshop werd gehouden in het Conservatorium van de HKU in Utrecht. Binnen de kortste keren waren de 15 beschikbare plaatsen volgeboekt. De workshop is gegeven door Meindert Mak. Meindert is vorig jaar afgestudeerd aan het Conservatorium ArtEZ in Zwolle op gitaar. In de workshop speelt niet alleen de gitaar een rol, ook percussie instrumenten worden ingezet. Mooi gebaar van het HKU Conservatorium Utrecht dat we de instrumenten voor de workshop mochten lenen.

Het koninklijk Concertgebouw Orkest op Visio school Amsterdam

Connect2music, Visio school Amsterdam en de Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest voeren een uniek project uit. Studenten aan de KCO Academie gaan een workshop verzorgen samen met leerlingen van de Visio school. Na een bezoek aan het Concertgebouw op 3 december volgde op 8 februari de volgende stap. De academisten van het KCO waren de hele dag op de Visio school om samen met leerlingen en workshopleider Mark Withers uit Engeland met muziek bezig te zijn. Oefeningen waarbij de musici bewegingen van de leerlingen op hun instrument moeten vertalen, samenspel in kleine groepjes en aan het eind van de dag een optreden voor alle leerlingen en leerkrachten van de school. Een impressie is vastgelegd op youtube https://youtu.be/eXagU8OH0q4 Nog even terugkijken naar de improvisatie die de leerlingen eerder in december met klankinstrumenten in de Spiegelzaal van het Concertgebouw hebben uitgevoerd? Een amateurfilmpje op: https://www.youtube.com/watch?v=Srx1_bIH_fs

Koffieconcert in Oostzaan

Connect2music vindt het belangrijk dat koren en orkesten bekend raken met de doelen van connect2music en dat zij open staan om ook blinde en slechtziende zangers en instrumentalisten op te nemen in hun gelederen. Zang- en operettevereniging Bel Canto in Oostzaan is de eerste die samenwerkt met connect2music. Op 7 februari vond in deze samenwerking het koffieconcert plaats waar zo’n 100 genodigden en belangstellenden genoten van optredens van het musicalkoor en zanger Erwin Young uit Amsterdam. De samenwerking wordt gesteund door het Ir.P.M. Duyvis fonds en het Honig Laanfonds. Leer Erwin Young kennen op https://youtu.be/16d9mcezBK8

Zanguitdaging

Acht zangers en zangeressen (er zijn een paar afvallers) gaan samen met studenten van HKU School voor Muziek en Technologie de Zanguitdaging aan. Een unieke compositie voor elk van de zangers maken, is de opdracht. Na een eerste kennismaking begin december zijn de teams samengesteld. Elk team heeft een concept bedacht en uitgewerkt tot een ruwe versie. Hierbij was de hulp van songwriter Marinus van Goederen erg welkom. Hij gaf op 25 februari een workshop aan de deelnemers. Deze maand moeten de demo’s van de werken af zijn. Daarna wordt gearrangeerd, ingestudeerd, opgenomen en uitgevoerd. De uitvoering staat gepland op 11 mei in het Muziekhuis in Utrecht. Meer weten over de teams? Elk team heeft een eigen pagina op de website. Ze zijn te vinden onder: projecten/Zanguitdaging http://www.connect2music.nl/index.php/nieuwe-projecten/zanguitdaging

Fondsennieuws

Ir. P.M. Duyvis fonds Dit fonds draagt bij aan de samenwerking van Bel Canto en connect2music. Het Duyvis fonds steunt projecten in de Zaanstreek. De samenwerking wordt geholpen door de bijdrage.

Honig Laan fonds Het Honig Laan fonds is het tweede fonds dat de samenwerking tussen Bel Canto en connect2music steunt. Mooi dat hierdoor het koffieconcert als eerste feit kon worden opgezet.

RDO Balije van Utrecht Voor de Zanguitdaging heeft connect2music een gift ontvangen van RDO. De voorbereidingen van de Zanguitdaging zijn in volle gang.

Toegang tot bladmuziek

Het is voor blinden en slechtzienden niet makkelijk om aan een leesbare partituur te komen. Voor amateurmusici in Nederland is het nagenoeg onmogelijk om bijvoorbeeld bladmuziek in braille te krijgen. Voor Connect2music is toegang tot bladmuziek in het deelprogramma Partituren een speerpunt. Het is sinds kort mogelijk om op de website www.connect2music.nl als slechtziende zelf een partituur in de gewenste vergroting te (laten) maken met een haarscherpe weergave. Voor iedereen die slechtziend is, professioneel of amateurmusicus is de service gratis en vereist alleen registratie. Nog meer goed nieuws over toegankelijke bladmuziek is dat connect2music is gestart met het Lybra project. Lybra (Lilypond naar braille) maakt straks het converteren van partituren naar braille mogelijk. Specialisten van HKU School voor Muziek en Technologie werken samen met ervaren braillemuzieklezers om conversie van bladmuziek naar braille te realiseren. Het Lybra project wordt gesteund door bijdragen van het Revalidatiefonds, stichting tot Verbetering van het Lot der Blinden, het Kf Hein fonds, Henriëtte fonds, Groningse Blinden Stichting, Johanna Donk-Grote Stichting.

ZOEK

Zing Online En zing in Koor is de naam die dit project heeft gekregen. ZOEK wil ouderen en dan met name visueel gehandicapte ouderen laten deelnemen aan zang- en kooractiviteiten. Daarvoor gaat ZOEK een online oefenmodule ontwikkelen waarmee mensen zelfstandig zangvaardigheden kunnen oefenen. Het tweede doel van het ZOEK project is om in samenwerking met een tweetal koren ook feitelijk ruimte te geven aan participatie van blinde en slechtziende ouderen.

Het ZOEK project kan van start gaan!

Door toezeggingen van het Fonds Cultuurparticipatie, het fonds Sluyterman van Loo en het RCOAK is de projectbegroting gedekt en kan het project worden uitgevoerd. Speciaal moet de bereidheid van het RCOAK vermeld worden. Het RCOAK had in de toekenning de voorwaarde opgenomen dat een ander fonds het connect2music programma ook substantieel moet steunen. De steun van dit fonds is niet toegezegd. Het RCOAK vindt ZOEK echter zo’n belangrijk project dat zij de bijdrage nu zonder voorwaarde toekent. HKU School voor Muziek en Technologie is een belangrijke schakel in de uitvoering van het project. Binnenkort wordt ZOEK uitgewerkt en ingepland.

Nieuwsbrief 7
December 2015Nieuws over connect2music in de donkerste weken van het jaar. Minder uren daglicht, maar zeker wel licht voor de zangers en zangeressen in de Zanguitdaging 2015 en voor de leerlingen van Visio school Amsterdam. Ook de jongeren van de Oogvereniging binnenkort in het licht. Met hen bereiden we een workshop voor. Stichting Sluyterman van Loo draagt bij aan het licht. Zij hebben een mooi bedrag toegezegd voor het ZOEK project. De stichting Loterijacties Volksgezondheid heeft een belangrijke bijdrage toegezegd voor het LyGRO project.

Zanguitdaging 2015

Op vrijdag 4 december was het dan zo ver. De kick off bijeenkomst van de Zanguitdaging. Elf zangers en zangeressen gaan samen met studenten van HKU School voor Muziek en Technologie de Zanguitdaging aan. Een unieke compositie voor elk van de zangers maken, is de opdracht. De komende maanden wordt het samen componeren, arrangeren, instuderen en uitvoeren. Zangers en studenten zullen zich in de komende tijd voorstellen. Hier alvast de namen van de zangers: Jolienke Weideman, Rozemarijn Verhoeven, Els Verhelst, Katerina Grueva, Anne Keizer, Maarten van der Laan, Hedda Schueler, Nursel Günal, Walter Zuiderwijk, Joni Koeman en Barbara Pondaag. Een uniek project waarvoor we tijdens de kick off de teams hebben geformeerd. Natuurlijk kunnen muzikanten niet zonder muziek maken. Hier alvast een voorproefje: https://www.youtube.com/watch?v=dEX8v4c88jc

Leerlingen Visio school bezoeken KCO repetitie

De samenwerking van connect2music, Visio school Amsterdam en de Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest maakt een uniek project mogelijk. Studenten aan de KCO Academie gaan een workshop verzorgen samen met leerlingen van de Visio school. Ter voorbereiding was op 3 december een bezoek gepland aan het Concertgebouw. Enorm indrukwekkend om een volledig orkest van ongeveer 90 musici aan het werk te zien en te horen. We houden u op de hoogte op www.connect2music.nl Ook de leerlingen en muziekleraar Maarten Wilms waren goed voorbereid. Zij hadden een eigen improvisatie met klankinstrumenten ingestudeerd die ze in de Spiegelzaal van het Concertgebouw hebben uitgevoerd. Niet alleen het KCO maakte indruk, ook het optreden van de leerlingen mocht er zijn. Een amateurfilmpje op: https://www.youtube.com/watch?v=Srx1_bIH_fs Audiomagazine Horizon heeft opnamen en interviews gemaakt die binnenkort zal worden uitgezonden.

Zangworkshop

De Zangworkshop die in november stond gepland tijdens de Ontmoetingsdag van de Oogvereniging regio Utrecht is niet gehouden, omdat de Ontmoetingsdag als geheel niet is doorgegaan. Met de jongeren van de Oogvereniging spreken we nu over het organiseren van workshops voor hun leden.

Fondsennieuws

Stichting Sluyterman van Loo Dit fonds heeft een bijdrage toegezegd voor het ZOEK project. ZOEK is een pilotproject dat oudere blinden en slechtzienden wil helpen met hun zang- en kooractiviteiten. ZOEK wil samen met lokale koren een toegankelijke mogelijkheid bieden. Een tweede belangrijk doel van ZOEK is om een online oefenmodule te bieden op de website van connect2music.

Stichting Loterijacties Volksgezondheid SLV draagt bij aan het LyGRO project. Lilypond in grootletter, kortweg het LyGRO project, beoogt om een conversie te ontwikkelen waarmee een partituur door de gebruiker zelf eenvoudig en rechtstreeks in een verkozen vergroting kan worden omgezet. Veel slechtzienden die bladmuziek gebruiken hebben door LyGRO snel een leesbare partituur.

Nieuw bestuurslid

Het bestuur van stichting Muziek en Visueel Gehandicapten heeft versterking gekregen. Hedda Schueler is toegetreden tot het bestuur. Hedda heeft muziekwetenschappen gestudeerd. Ze speelt piano en ze zingt. Hedda leest braille, maar maakt minder gebruik van braillemuzieknotatie.