Nieuws

connect2music wil zoveel mogelijk mensen informeren over de groeiende hoeveelheid informatie, tips en services die connect2music biedt voor blinden en slechtzienden op het gebied van muziek. In deze rubriek vindt u de nieuwsbrieven, actuele nieuwtjes en een overzichtjes van connect2music in de media.

naar nieuwsbrieven
Ter nagedachtenis

Wij ontvingen bericht van het overlijden van Vera Wessels

Vera is lange tijd hoofd van de muziekafdeling van de Studie- en Vakbibliotheek voor visueel gehandicapten geweest. Met enthousiasme en grote inzet heeft zij in die jaren de muziekafdeling voor blinden en slechtzienden bereikbaar gemaakt en heeft zij de collectie uitgebreid van louter klassiek naar ook eigentijdse muziek. Vera was ook actief in de internationale commissie waarin de braillemuzieknotatie werd vastgesteld. Vera was ook actief betrokken bij de oprichting van de stichting Muziek en Visueel Gehandicapten en zij heeft ons geadviseerd bij de ontwikkeling van het connect2music programma.

Wij zijn Vera dankbaar voor alles dat zij heeft betekend voor de muziekvoorziening aan blinden en slechtzienden. Wij zullen haar missen.

Koninklijk Concertgebouw Orkest op school bij Koninklijke Visio

Drie dagen samenwerken, drie dagen muziek maken en instrumenten verkennen. Oefenen onder leiding van Mark Withers, een ervaren workshopleider die uit Engeland overkwam om deze workshop te geven. Daan, Dwayne, Kadisha, Sander, Rodney en Jarmo hebben muziek gekozen als examenvak. Max is nog iets jonger, maar zo gedreven en talentvol dat hij de workshop mee mag maken. De workshop wordt gegeven op de Visio school in Amsterdam waar deze jongeren op school zitten en muziekles krijgen van Maarten Willms. Ze zijn blind of slechtziend en hebben heel veel zin in de workshop.

Het Koninklijk Concertgebouw Orkest heeft een eigen opleiding, een academie, waar topmusici uit Europa worden opgeleid tot toporkestmusicus. Slechts zeven plekken zijn er te vergeven. Alle zeven studenten werken mee in de workshop. Martijn Appelo speelt hoorn, Alexa Farré en Lilit Pogohsyan spelen viool, Boris Nediakov speelt chello, Joséphine Olech speelt dwarsfluit, Sofie van der Schalie speelt viola en Benjamin Ziai speelt contra bas. Een bijzondere workshop waar de conclusies zijn dat muziek verbindt; studenten en leerlingen begrepen elkaar en hielpen elkaar. Muziek zorgt voor concentratie, je zou de tijd bijna vergeten. En heel belangrijk: het maakt eigenlijk niet uit of je kunt zien, of je slechtziend bent of helemaal blind; muziek is voor iedereen leuk en ieder kan een instrument bespelen. In de workshop leerden ze allemaal snel. Een korte impressie is onder deze link te vinden: workshop impressies

Op de hoogte blijven van nieuwtjes over connect2music? Schrijf je in onder registreer (rechts boven aan de pagina) en ontvang de nieuwsbrief.

Leerlingen vatten hun ervaring met KCO academisten samen

De leerlingen van de Visioschool Amsterdam, die in april een driedaagse workshop hebben gedaan samen met de academisten van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, hebben hun ervaringen beschreven. Lees hun enthousiasme! Dit project moet wel een vervolg krijgen en daar wordt al aan gewerkt....

Sander: This whole project was a great experrience for me. I really enjoyed working together with so many peaple from different countries. I really liked the atmosphere wich was not to serious, but in wich we were able to do great things and create a very nice piece of music. I really loved to see the piece evolve and in the end I really enjoyed playing this piece wich was made through a Wonderfull collaboration with the academy students and offcourse with Mark Withers. I liked this whole project and I would love to do it again. I really want to thank you for making this possible. Yours faithfully, Sander hoogeland.

Daan: Experience: my experience with the artists of het koninklijk Concertgebouw Orkest Amsterdam was very positive, due to the new views i got on my own instrument, the guitar. Playing classical music instead of normal pop music was a lot different . The way it's played and the style is different. Merging them both, which we did, was a very different experience compared to the normal way of writing a song and sounded very cool. What I’ve learned: I have learned to play in a different style of music, different then pop rock blues funk etc., I also learned how to conduct an orchestra. Eye-opener: what opened my eyes was the way we merged classical music with modern music and how amazing it sounded.

Rodney: Ervaring muziek met concertgebouw Rodney Mijn ervaring van de drie dagen met de leden van het concertgebouw zijn erg enthousiast. Ik heb veel geleerd over klassieke muziek en heb meer geleerd over hoe muziek/een muziek concept tot stand komt. Wat ik verder erg interessant vond was dat wij zelf op de instrumenten van de concertleden mochten spelen en we daarbij werden geholpen om de instrumenten goed te bespelen. Ik heb het erg naar mijn zin gehad en hoop dat dit voor meerdere leerlingen in de toekomst mogelijk gemaakt kan worden omdat ik het erg leerzaam vond en ook vooral erg leuk. Experience concept concert building Rodney My experience from the three days whit the musicians from the Koninklijk concert gebouw orkerst are fantastic. I learned much about classical music, and I have learned much about how music/an music concept is build from the begin to the end. What I also liked about this was that we had taught by the students of the Koningklijk concert gebouw orkerst how to play there instruments and thy teats us how to play the instruments. I learned much about all we did, and I hope that more students in the future can get this experience to, because I really enjoined it and I learned much about it.

Dwayne: Wednesday we met each other for the second time. By combining two sub-pieces we have made one big piece. We have listen to classical music a lot. Also we have bin a conductor. It was a nice experience. I enjoyed a lot, also I played on a violin. It was really difficult.

Khadija Op Woensdag 6, Donderdag 7 en Vrijdag 8 April zijn er een paar studenten van de academie van het koninklijke concertgebouw langs geweest. We hebben gezamenlijk met hun 3 dagen lang muziek gemaakt. Ook hebben ze ons geleerd een nieuw instrument te spelen. Ik heb erg genoten van deze drie dagen. Het leukste vond ik het leren spelen van de fluit. At Wednesday 6, Thursday 7 and Friday 8 April. Some of the students of the academie of the kingly concert hall came to our school. Together with them we made music for 3 days in a row. They also learned us how to play an different instrument. I enjoyed these days very much. I liked learn to play the flute the most.

Academisten van het Koninklijk Concertgebouw Orkest bij Visio Amsterdam

Op 6, 7 en 8 april is de workshop van de KCO Academie op de Visioschool in Amsterdam. De samenwerking in connect2music heeft al twee mooie dagen opgeleverd met enthousiaste en prachtige resultaten. Een klein voorbeeld hiervan is de oefening waarbij leerlingen van de Visioschool dirigent zijn voor het strijkerskwartet. Kijk naar de manier waarop Dwayne de musici naar zijn hand zet.Dwayne conducts Maar er is meer en vandaag, op vrijdag 8 april komt de hele workshop samen in de presentatie die vanmiddag wordt gegeven voor alle kinderen van de school, de leerkrachten en een paar speciale genodigden.

Martijn Appelo, Alexa Farré, Lilit Pagohsyan, Boris Nedialkov, Joséphine Olech, Sofie van der Schalie en Benjamin Ziai zijn de veelbelovende academisten van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Zij ervaren in de workshop hoe het is om met zeven leerlingen van de Visioschool samen te werken en muziek te maken. Ook de Visioleerlingen zijn ervaren. Ze hebben muziek als examenvak gekozen en krijgen les van Visio docent Maarten Willms. De leerrlingen leren veel van de academisten. Het gebeurt niet elke dag dat je met zulke talenten mag werken.

Later meer over de presentatie die vanmiddag plaatsvindt.

Succesvolle eerste editie Zanguitdaging

Op 11 mei stond het Muziekhuis in Utrecht in het teken van de Zanguitdaging. In de middag werd gerepeteerd en ’s avonds was de uitvoering. Negen blinde en slechtziende zangers en zangeressen hebben in de afgelopen maanden samen met elf studenten van HKU School voor Muziek en Technologie unieke werken gecomponeerd, gearrangeerd, ingestudeerd en geproduceerd. De uitvoering op 11 mei was het slotstuk van het project.

Meer informatie

Succesvolle muziekworkshop voor de Jongeren van de Oogvereniging

Zaterdag 26 maart gaf Meindert Mak een muziekworkshop voor 15 leden van de Jongerenafdeling van de Oogvereniging. Een dag lang bezig zijn met muziek, ieder met een eigen kennis- en ervaringsniveau. Het einddoel van Meindert was om aan het eind van de middag samen "In the air tonight" van Phil Collins te spelen. Het HKU Conservatorium Utrecht was de plaats van handeling. HKU had zelfs gezorgd voor het gebruik van instrumenten. Een ervaren student (André Cruz) was de vraagbaak van de dag.

Het radiomagazine Horizon heeft interviews en opnamen gemaakt. Wilt u meer weten over de workshop luister dan mee op  Horizon interview

 

Connect2music en de Jongerenafdeling vinden de workshop voor herhaling vatbaar. Houd dus de informatie in de gaten als je de volgende keer ook mee wilt doen. Nu alvast belangstelling? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zanguitdaging van idee tot uitvoering

De Zanguitdaging, waarin negen zangers en zangeressen samen met elf studenten van HKU School voor Muziek en Technologie samenwerken, nadert het eind van het project. De opnames zijn gemaakt in de studio van HKU en het project wordt afgesloten met een uitvoering op 11 mei in het Muziekhuis in Utrecht.

De Zanguitdaging wordt financieel gesteund door Stichting Elise Mathilde Fonds en de RDO Balije van utrecht.

Maar hoe was het nu ook alweer gegaan? In december een eerste kennismaking, toen aan de slag met het uitwerken van een origineel idee. In februari de presentatie van die ideeëen in de groep. Daarna de tijd om te componeren, arrangeren, instuderen en op te nemen.

Het filmpje Zanguitdaging making of laat die eerste presentatie in februari zien.

Sindsdien is er nog heel veel gebeurd. Daarover later meer.

Dansen en Bewegen met Bach; wat vonden de kinderen zelf?

Sara moet nog zes jaar worden. Ze is onder de indruk van de contrabas waarmee ze voor het concert kennis mocht maken. Ze vertelt mama Marloes dat ze ook zo’n instrument wil bespelen, maar dan kleiner. “Een viool” zegt haar mama meteen. Dat vindt Sara een prima idee. Na afloop van het concert wil Sara pas naar huis als ze eerst haar viool heeft gekregen van “die meneer”. Zo geweldig snel kan motivatie dus worden aangewakkerd!

Hartstikke bedankt voor de uitnodiging naar een fijne concert. Ik ging met mijn zonen. Mijn negen jaar oud blinde zoon Lukas zegt dat hij vond het "heel erg leuk, vooral het bourree dans." Zijn ouder broer, Dylan vond het fantastisch en ook leuk om mee te doen met zijn broertje. Ik vond de hele ervaring gezellig en super met de kinderen van alle leeftijden. Het was een geweldige manier om muziek en dans te combineren en om de kinderen de smaak van Bach te geven. De kinderen waren echt veel blij van. Connect2music is een geweldig initiatief. Met vriendelijke groetjes, Anne

Max is al veertien en zelf al ver gevorderd in de muziekbeoefening. Max heeft genoten van Dansen en Bewegen met Bach, maar vond het eigenlijk een beetje jammer dat al die kinderen zo’n herrie maakten. Hij wilde liever in stilte van het concert genieten.

Amra was ook al eerder met mama Roos in het Concertgebouw geweest. Ze hebben een vriendin van school meegenomen. Amra is tien jaar, blind en ze speelt zelf al met veel plezier piano. Ook zingen vindt ze leuk. Haar vriendin is slechtziend. De twee meiden hebben genoten van het familieconcert.

We werden vriendelijk en behulpzaam ontvangen. Toen de muzikant met zijn contrabas kwam wilden onze kinderen dit van een afstandje bekijken. Er werden veel vragen gesteld. Dat vonden ze heel interessant. Onze dochter was verbaasd over de grootte van het instrument en het hele lage en hoge geluid wat het kan maken. Daarna mochten we naar de zaal, Quinten was hier voor de tweede keer en vond de zaak heel mooi. Dansen en bewegen met Bach werd ook echt een feestje. Prachtige muziek en dan daarbij worden uitgenodigd om te bewegen. Super dat dit voor ons werd mogelijk gemaakt. Kinderen en wij hebben genoten. Groetjes van Harry, Angela, Quinten& Noëlle

Zanguitdaging nadert uitvoering

In de afgelopen maanden zijn de teams druk bezig geweest met de Zanguitdaging. Het brainstormen in de eerste fase, werd gevolgd door een workshop songwriting van Marinus de Goederen. De compositie is gemaakt en het arrangement. Inmiddels zijn de opnamen gemaakt in de studio van HKU School voor Muziek en Technologie. De studioproducties zijn klaar!

Op woensdag 11 mei vindt de uitvoering plaats in het Muziekhuis in Utrecht.

Negen zangers en zangeressen werken in de Zanguitdaging samen met elf studenten van HKU Muziek en Technologie. Hoe het begin van zo’n compositie tot stand komt beschrijven team Barbara en team Anne. De mensen van team Joni beschrijven het belang van de Zanguitdaging en de samenwerking tussen connect2music en HKU. Joni, Otto en Rutger zeggen er dit over: het belang van de Zanguitdaging Binnenkort dus de echte composities uitgevoerd door de zangers en studenten samen met musici van het Keuris ensemble.

De Zanguitdaging wordt gesteund door RDO Balije van Utrecht en het Elise Mathilde Fonds.

Nagenieten

Het is alweer vier weken geleden dat zang- en operettevereniging Bel Canto in Oostzaan samen met zanger Erwin Young de gasten in de Kunstgreep in Oostzaan lieten genieten. Een zondagochtend vol muziek. Met het optreden werd de aandacht gevraagd voor connect2music. Connect2music wil de deelname van blinden en slechtzienden aan muziekactiviteiten bevorderen. Projecten om bladmuziek toegankelijk te maken, projecten om muziekvaardigheden aan te leren en projecten die de samenwerking met koren en orkesten tot doel hebben. Dat laatste lukt met Bel Canto uitstekend. Door omstandigheden laat de gemonteerde impressie van het koffieconcert nog even op zich wachten. We hebben alvast één (eigen) nummer van Erwin Young en één nummer van het musicalkoor van Bel Canto voor u. klik op deze link voor het optreden van Erwin Young en op deze link voor het optreden musicalkoor Bel Canto Oostzaan De samenwerking en het koffieconcert worden mogelijk gemaakt door bijdragen van: