Nieuwsbrief 2

oktober 2014

Connect2music is het initiatief dat blinden en slechtzienden ondersteunt bij hun muziekonderwijs en muziekbeoefening. Via de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kunnen mensen vragen stellen die met het onderwerp te maken hebben. De vragen worden beantwoord door een team van experts, waarin Bert van den Brink een belangrijke steunpilaar is. Linda ten Have is het jongste lid van het expertteam.

Zowel blinden en slechtzienden als muziekdocenten hebben in de afgelopen tijd vragen gesteld die betrekking hebben op muziekonderwijs. De vragen zijn op de website van connect2music te vinden onder de rubriek Veelgestelde vragen.

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Er is nieuws te melden over een onderzoek naar muziekonderwijs aan blinde en slechtziende leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Vorig jaar is Linda ten Have afgestudeerd aan het Artez conservatorium in Enschede. Linda schreef haar scriptie over muziekonderwijs voor visueel beperkte leerlingen in de brugklas van het voortgezet onderwijs. Het onderzoek en de scriptie van Linda –dat de titel meekreeg ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’- maakt veel dingen duidelijk voor mensen die te maken hebben met muzieklessen aan blinden en slechtzienden. Het maakt ook duidelijk dat er nog veel te verbeteren valt in de ondersteuning. Ondermeer die verbeteringen vormen het doel van connect2music.

Praktische tips en aanwijzingen zijn te vinden in de handleiding die Linda ten Have in het kader van haar afstuderen heeft ontwikkeld voor muziekdocenten. Zowel de scriptie als de handleiding zijn beschikbaar op de website van connect2music. http://www.connect2music.nl/index.php/connect2music/onderwijs Wilt u vragen stellen of informatie delen over het onderwerp? Mail ons dan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een andere veelgestelde vraag heeft betrekking op de beschikbaarheid van bladmuziek in aangepaste leesvorm.

Links en adressen

Het is voor blinden die gebruik maken van het braillemuziekschrift moeilijk om tijdig aan de gewenste partituren in braille te komen. Op www.connect2music.nl staan de adressen en contactgegevens van een viertal organisaties die braillebladmuziek in collectie hebben. Het kan zeker zijn dat u hiermee geholpen bent.