musiceren

Musiceren

Dit is natuurlijk waar het allemaal om draait. Zelf muziek maken, zelf zingen, zelf een instrument bespelen. Als solist of samen met anderen. Wat nu als je blind bent of slechtziend? Is het dan wel mogelijk om samen met anderen te spelen? Het antwoord hierop laat zich raden: natuurlijk is het mogelijk. Er zijn blinden en slechtzienden die met groot plezier en hoge kwaliteit in een koor zingen of zelfs een koor leiden. Er zijn ook voorbeelden van instrumentalisten die samen spelen in een ensemble of band. Er is zelfs een orkest dat volledig uit blinde vrouwen bestaat, maar dat is (nu nog) niet in Nederland. Het Al Nour Wal Amal orkest heeft haar basis in Caïro, Egypte.

{youtube}LiZGlj0JlYk{/youtube}

In het korte filmpje hieronder ontmoet u Norbert Marcus, Willy Egmose en Salveig-marie Oma. Zij vertellen hun persoonlijke verhaal over hoe het braille muziekschrift hen in staat stelt om een professionele musicus te worden.

{youtube}URb3AnudQUs{/youtube}

bladmuziek

Bladmuziek

In het muziekonderwijs neemt muzieknotatie, het notenschrift, een belangrijke plaats in. Ook in koren en orkesten is bladmuziek de basis om nieuwe stukken in te studeren. Bladmuziek is voor blinden die braille kunnen lezen beschikbaar in het braille notenschrift. Een aantal slechtzienden is geholpen met een vergroting van de bladmuziek. Blinden die geen braille kunnen lezen en slechtzienden die niet meer met een vergroting kunnen werken zijn aangewezen op het gehoor. Voor hen is er de gesproken muziek. In Nederland is de stichting Dedicon de specialist op het gebied van toegankelijkheid van bladmuziek. Hebt u behoefte aan een partituur in de door u gewenste leesvorm? Neem dan contact op met de informatieservice van Dedicon (lwww.dedicon.nl) Mocht uw partituur er niet zijn in de juiste leesvorm, dan kunt u ook contact opnemen met bibliotheken in het buitenland, zoals SBS, DZB en Prima Vista. Ook deze instellingen lenen braillemuziek uit of verkopen het. Kijk in het menu naar links voor de contactgegevens van deze instellingen

Toch is muzieknotatie niet altijd nodig. Ver voordat muzieknotatie werd geschreven, werd er al muziek gemaakt, op gehoor en op overlevering. Die methode van leren muziek maken komt weer meer in trek en is zeker voor blinden en slechtzienden het onderzoeken waard.

zingen in een koor

Zingen in een koor

Hoe kun je aanwijzingen van de dirigent opvolgen als je zijn tekens niet ziet? Het probleem lijkt kleiner dan je zou vermoeden. Het is als blinde of slechtziende heel goed mogelijk om net zo professioneel in een koor te zingen als een ziende. Goede concentratie en een beetje ervaring zijn belangrijk, maar ook begrip van de andere koorleden en de dirigent. Belangrijk is dat mensen er van op de hoogte zijn dat zingen in een koor goed kan, zowel binnen als buiten de doelgroep.