VOOROPLEIDING

Tjitske (1980) kreeg haar eerste vioollessen aan de muziekschool Amersfoort van Ineke Bredenhorst en later van Marquerite de Waal. In 1997 kwam daar ook de altviool bij. Ze studeerde altviool bij Prunella Pacey op het conservatorium van Utrecht, waar ze haar Bachelor in 2003 cum laude behaalde. Tijdens de Master (VKM)-opleiding studeerde ze daarna enkele maanden bij Simon Rowland-Jones, aan de Royal College of Music in Londen. In juni 2005 behaalde Tjitske haar VKM-diploma met een 9 en onderscheiding aan de HKU te Utrecht in samenwerking met de Royal College Londen. Verder heeft Tjitske solo-masterclasses (viool en altviool) gevolgd bij o.a. Victor Libermann, Ferdinand Erblich, Nobuko Imai, Bohumal Smejkal, Ron Ephrat en Simon Rowland Jones en kamermuzieklessen bij: Charles- Andre Linale, Stefan Metz, Frank van der Laar en Menahem Pressler.

SOLO

Tjitske heeft een breed solorepertoire, dat reikt van Händel, Telemann en Bach tot en met de 20e eeuw. Ook dit jaar is Tjitske weer te beluisteren met het Telemann altvioolconcert voor altviool en orkest, Double Concerto in E minor van M. Bruch (Peter Koetsveld klarinet, Hineni Symfonie Orkest) en staan er voor het komend seizoen meerdere soloprojecten met orkest op het programma waaronder Symphony Concertante van Mozart. Tjitske soleert ook regelmatig bij verschillende koren, zowel met improvisaties als veelal Engelse composities van oa. David Moore.

KAMERMUZIEK

Behalve solowerk is ook het spelen in kamermuziekensembles een echte passie. Zo vormt ze al sinds 1998 het Alvipior Ensemble met Jaap Kwakkel (piano/orgel) waarmee ze ook een cd maakte (Klanken uit Rolduc) en regelmatig concerten geeft in binnen- en buitenland. Samen begeleiden ze ook regelmatig koren en zangdiensten waarbij dan ook solowerk gespeeld wordt. Ook speelt Tjitske regelmatig samen met Renske Tjoelker (harp) waar zij al eerder mee samenwerkte in het Trio des Songes. Dit trio speelde onder andere lunchconcerten in de Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam en in Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht.

ORKESTEN

Als aanvoerder is Tjitske al een aantal jaar verbonden aan het Hineni Symfonie Orkest waarmee ze regelmatig concerten geeft in Nederland en al eerder ook in Israël.

Tjitske remplaceert daarnaast regelmatig in verschillende orkesten als: L’Orchestre Particolare, Ensemble Conservatoir en Strijklicht waarmee ze ook een zeer afwisselend repertoire speelt.

Tjitske heeft eerder in orkesten als het AJO, HWSO, NJO, RCM symphony- and chamber orchestra gespeeld.

DOCENT

Naast haar concerten geeft Tjitske ook met veel plezier viool- en altvioolles aan zowel kinderen (vanaf 5 jaar) als volwassenen. Lees hier meer over . Tjitske bespeelt een altviool gebouwd door Sebastien Seixas (Athene 2003).