Chorista

Chorista maakt het voor blinde en slechtziende koorleden mogelijk om hun zangpartij zelfstandig in te studeren. De basis van Chorista is een online omgeving. Dirigenten en koorleiders kunnen de verschillende partijen van een stuk in deze omgeving uploaden, en een in te studeren stuk middels een eenvoudige link naar de omgeving delen met de koorleden. Daarnaast kunnen dirigenten tijdmarkeringen in een muziekstuk aanbrengen, zodat het voor de koorleden gemakkelijker wordt om door het stuk te navigeren. De zanger kan de partij die hij wil instuderen in Chorista afspelen, met de mogelijkheid om op de achtergrond de andere partijen van het muziekstuk te laten meeklinken. Het is voor de zanger mogelijk om het volume van de eigen partij aan te passen, en om binnen zijn partij een specifiek fragment te selecteren. Dit fragment kan herhaaldelijk worden afgespeeld, totdat het voldoende is ingestudeerd.

Chorista wordt volledig toegankelijk voor blinde en slechtziende gebruikers. Er is de mogelijkheid om de tekst in de online omgeving te vergroten, en om de tekst en de achtergrond weer te geven in contrasterende kleuren. Daarnaast wordt er een text-to-speech-functie toegevoegd, zodat de instructies en het gebruik van de applicatie met behulp van een synthetische stem kunnen worden gevolgd. De functies binnen Chorista, zoals het afspelen en pauzeren van de partij, het terug- of vooruitspoelen en het navigeren naar een specifiek fragment, krijgen elk hun eigen sneltoets, zodat Chorista gemakkelijk met enkel het toetsenbord kan worden bediend

Naast visueel beperkte koorzangers kan Chorista ook worden gebruikt door alle andere koorzangers. De mogelijkheid voor zangers met en zonder visuele beperking om hun partijen in dezelfde omgeving in te studeren bevordert de inclusie binnen koren en zanggroepen. Daarnaast kan Chorista op termijn ook voor andere groepen interessant zijn, zoals orkestleden en andere muziekbeoefenaren.

In dit project wordt samen gewerkt met Stichting Cantare Amare. Voor de ontwikkeling van Chorista zijn bijdragen ontvangen van:

logo Buma Cultuurfonds logo Fonds 1818 logo Visio

Buma Cultuurfonds

Fonds 1818

Visio Foundation


Momenteel bevindt dit project zich in een testfase. Wij zijn op zoek naar dirigenten en koorzangers die Chorista willen uitproberen en verbeterpunten met ons willen delen. Om je aan te melden als tester kun je een e-mail sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.