bladmuziek zoeken

Mutopia bestanden

Op de website van mutopia (http://www.mutopiaproject.org/ ) is veel bladmuziek te vinden in lilyPond formaat. Hier staan werken van Bach, Beethoven, Chopin, Handel, Mozart en vele anderen.

 1. Ga naar: www.mutopia.com Klik op menu item Browse to archive of op advanced search als u naar een bepaald muziekstuk op zoek bent.Het is nu mogelijk een muziekstuk te kiezen uit de collectie, op componist, muziekinstrument of stijl.
 2. Klik op het gewenste muziekstuk.
 3. Er verschijnen nu 1 of meer tabellen met muziekstukken met daarboven een voorbeeld bladmuziek.
 4. Op de derde rij van de eerste kolom staat de link naar het lilypond bestand: ( Download: .ly file  of Download: .ly files (zipped) )
 5. Geef op die link een rechtermuisklik en kies uit het popup menu dat verschijnt: Save link as  (Geen linker muisklik, want dan verschijnt het bestand in de browser)
 6. Het is nu mogelijk om een map te kiezen waar het bestand kan worden opgeslagen.
 7. Let op: Als bij de dowload link stond : .ly files (zipped), dan moet het bestand eerst worden uitgepakt. Geef een rechtermuisklijk op dit bestand en kies: alles uitpakken. Er wordt dan een map aangemaakt waar de afzonderlijk lilybestanden in terecht komen.

  Music xml bestanden

  Bladmuziek die gecodeerd is in MusicXml kunnen op dezelfde manier worden aangeleverd. Een goede website voor het zoeken naar bladmuziek in MusicXml is https://musescore.com