Coole klanken project

Voor blinde en slechtziende kinderen en jongeren is het project Coole Klanken. Coole Klanken is een pilotproject waarin oefenstof wordt ontwikkeld waarmee kinderen zelfstandig via de website van connect2music muziekvaardigheden als ritme en tempo kunnen oefenen.

ZOEK project

Zing Online En zing in Koor (ZOEK) is een project dat ouderen die blind of slechtziend zijn mee wil laten doen met zang- en kooractiviteiten. In samenwerking met lokale zangverenigingen wil connect2music hen de mogelijkheid bieden aan te sluiten bij het koor. Binnen dit pilotproject zullen twee koren deelnemen. Samen met de koren worden ervaringen verkregen en drempels weggenomen voor visueel gehandicapten die willen zingen. Het ZOEK project kent nog een tweede belangrijk element. ZOEK ontwikkelt een online oefenmodule waarmee blinden en slechtzienden zelf via de website van connect2music vaardigheden kunnen oefenen.

Het ZOEK project kent een looptijd van 15 maanden. De kosten van het project zijn begroot op € 63.950.
Aan het ZOEK project dragen bij:

  • Fonds voor Cultuurparticipatie.
  • RCOAK (onder voorwaarden).

Hoe groot wilt u de noot?

Slechtzienden kunnen nu eenvoudig en gratis een vergroting van bladmuziek aanvragen via de website. U registreert u als gebruiker. U ontvangt een inlogcode. Als u bent ingelogd op www.connect2music.nl kunt u een bestand uploaden in de formaten Lilypond of Musicxml. U kiest de vergrotingsfactor, het papierformaat en de papierrichting en verzendt de opdracht. U krijgt bericht in uw mailbox als de vergroting als digitaal bestand (pdf formaat) voor u klaar staat. De dienst is nu beschikbaar. Wij stellen opmerkingen en bevindingen op prijs om de dienst in de komende tijd verder te verbeteren. Zodra u bent ingelogd verschijnt er op de basispagina van de website een link naar het aanvragen van een vergroting

Als u een account hebt kunt u hier een vergroting aanvragen

Lybra project

Het Lybra project –Lilypond naar braille- geeft antwoord op de vraag van blinde musici die het braille muziekschrift beheersen. Er zijn in Nederland en ook buiten onze landsgrenzen weinig mogelijkheden om een partituur in braille te verkrijgen. Met het Lybra project doorbreekt connect2music de afhankelijkheid van intermediaire organisaties. Als u blind bent en u wilt een partituur in braille, zorgt het Lybra project ervoor dat u zelf het gewenste muziekstuk via de website van connect2music uploadt en laat converteren. Het bestand dat u aanbiedt moet in Lilypond formaat of in musicxml zijn opgemaakt.

Het Lilypond muzieknotatieprogramma is een open source freeware programma. Lilypond is tekstgebaseerd. Hierdoor is het gebruik van het programma ook goed mogelijk door blinden en slechtzienden. Lilypond maakt het hierdoor mogelijk om zelf een partituur in te voeren, waarmee zowel braille als zwartdruk kan worden verkregen. Het wordt dan bijvoorbeeld ook mogelijk om zelf te componeren.

Het eerste resultaat van dit project is de omzetting van de bladmuziek van het liedboek der kerken naar braille. Wij vragen bezoekers van onze website het resultaat hiervan te testen.

Voor de verdere ontwikkeling van Lybra is een bijdrage ontvangen van:

  • NSGK (Nationaal Fonds Gehandicapte Kind)
  • Dr C.J. Vaillant Fonds

Lybra gebruikershandleiding

Om het gebruik van Lilypond en Lybra te bevorderen is de gebruikershandleiding gemaakt. Hiermee worden blinden en slechtzienden geholpen met het downloaden van de software van Lilypond en is er een korte beschrijving beschikbaar hoe je Lilypond kunt gebruiken om zelf muziek te noteren.

Voor het ontwikkelen van de gebruikershandleiding is een bijdrage ontvangen van:

  • LSBS, Landelijke Vereniging Blinden en Slechtzienden
  • Cornelia Stichting