Coole klanken project

Voor blinde en slechtziende kinderen en jongeren is het project Coole Klanken. Coole Klanken is een pilotproject waarin oefenstof wordt ontwikkeld waarmee kinderen zelfstandig via de website van connect2music muziekvaardigheden als ritme en tempo kunnen oefenen.

Hoe groot wilt u de noot?

Slechtzienden kunnen nu eenvoudig en gratis een vergroting van bladmuziek aanvragen via de website. U registreert u als gebruiker. U ontvangt een inlogcode. Als u bent ingelogd op www.connect2music.nl kunt u een bestand uploaden in de formaten Lilypond of Musicxml. U kiest de vergrotingsfactor, het papierformaat en de papierrichting en verzendt de opdracht. U krijgt bericht in uw mailbox als de vergroting als digitaal bestand (pdf formaat) voor u klaar staat. De dienst is nu beschikbaar. Wij stellen opmerkingen en bevindingen op prijs om de dienst in de komende tijd verder te verbeteren. Zodra u bent ingelogd verschijnt er op de basispagina van de website een link naar het aanvragen van een vergroting

Als u een account hebt kunt u hier een vergroting aanvragen

Lybra project

Het Lybra project –Lilypond naar braille- geeft antwoord op de vraag van blinde musici die het braille muziekschrift beheersen. Er zijn in Nederland en ook buiten onze landsgrenzen weinig mogelijkheden om een partituur in braille te verkrijgen. Met het Lybra project doorbreekt connect2music de afhankelijkheid van intermediaire organisaties. Als u blind bent en u wilt een partituur in braille, zorgt het Lybra project ervoor dat u zelf het gewenste muziekstuk via de website van connect2music uploadt en laat converteren. Het bestand dat u aanbiedt moet in Lilypond formaat of in musicxml zijn opgemaakt.

Het Lilypond muzieknotatieprogramma is een open source freeware programma. Lilypond is tekstgebaseerd. Hierdoor is het gebruik van het programma ook goed mogelijk door blinden en slechtzienden. Lilypond maakt het hierdoor mogelijk om zelf een partituur in te voeren, waarmee zowel braille als zwartdruk kan worden verkregen. Het wordt dan bijvoorbeeld ook mogelijk om zelf te componeren.

Het eerste resultaat van dit project is de omzetting van de bladmuziek van het liedboek der kerken naar braille. Wij vragen bezoekers van onze website het resultaat hiervan te testen.

Voor de verdere ontwikkeling van Lybra is een bijdrage ontvangen van:

  • NSGK (Nationaal Fonds Gehandicapte Kind)
  • Dr C.J. Vaillant Fonds

Lybra gebruikershandleiding

Om het gebruik van Lilypond en Lybra te bevorderen is de gebruikershandleiding gemaakt. Hiermee worden blinden en slechtzienden geholpen met het downloaden van de software van Lilypond en is er een korte beschrijving beschikbaar hoe je Lilypond kunt gebruiken om zelf muziek te noteren.

Voor het ontwikkelen van de gebruikershandleiding is een bijdrage ontvangen van:

  • LSBS, Landelijke Vereniging Blinden en Slechtzienden
  • Cornelia Stichting

Chorista

Chorista maakt het voor blinde en slechtziende koorleden mogelijk om hun zangpartij zelfstandig in te studeren. De basis van Chorista is een online omgeving. Dirigenten en koorleiders kunnen de verschillende partijen van een stuk in deze omgeving uploaden, en een in te studeren stuk middels een eenvoudige link naar de omgeving delen met de koorleden. Daarnaast kunnen dirigenten tijdmarkeringen in een muziekstuk aanbrengen, zodat het voor de koorleden gemakkelijker wordt om door het stuk te navigeren. De zanger kan de partij die hij wil instuderen in Chorista afspelen, met de mogelijkheid om op de achtergrond de andere partijen van het muziekstuk te laten meeklinken. Het is voor de zanger mogelijk om het volume van de eigen partij aan te passen, en om binnen zijn partij een specifiek fragment te selecteren. Dit fragment kan herhaaldelijk worden afgespeeld, totdat het voldoende is ingestudeerd.

Chorista wordt volledig toegankelijk voor blinde en slechtziende gebruikers. Er is de mogelijkheid om de tekst in de online omgeving te vergroten, en om de tekst en de achtergrond weer te geven in contrasterende kleuren. Daarnaast wordt er een text-to-speech-functie toegevoegd, zodat de instructies en het gebruik van de applicatie met behulp van een synthetische stem kunnen worden gevolgd. De functies binnen Chorista, zoals het afspelen en pauzeren van de partij, het terug- of vooruitspoelen en het navigeren naar een specifiek fragment, krijgen elk hun eigen sneltoets, zodat Chorista gemakkelijk met enkel het toetsenbord kan worden bediend

Naast visueel beperkte koorzangers kan Chorista ook worden gebruikt door alle andere koorzangers. De mogelijkheid voor zangers met en zonder visuele beperking om hun partijen in dezelfde omgeving in te studeren bevordert de inclusie binnen koren en zanggroepen. Daarnaast kan Chorista op termijn ook voor andere groepen interessant zijn, zoals orkestleden en andere muziekbeoefenaren.

In dit project wordt samen gewerkt met Stichting Cantare Amare. Voor de ontwikkeling van Chorista zijn bijdragen ontvangen van:

td { text-align: center; }
logo Buma Cultuurfonds logo Fonds 1818 logo Visio

Buma Cultuurfonds

Fonds 1818

Visio Foundation


Momenteel bevindt dit project zich in een testfase. Wij zijn op zoek naar dirigenten en koorzangers die Chorista willen uitproberen en verbeterpunten met ons willen delen. Om je aan te melden als tester kun je een e-mail sturen naar: chorista@connect2music.nl