Expertteam

Het expertteam helpt mensen met vragen over muziek en visueel gehandicapten. Vragen die kunnen gaan over het gebruik van braillebladmuziek, gesproken bladmuziek en de notatie van lastige braillemuziek. Vragen kunnen ook gaan over muziekles, lesgeven of muziekles krijgen of over welke dingen belangrijk zijn als een blinde in koor of orkest wil meedoen. Voor al deze vragen staat het expertteam klaar met advies. Het expertteam is bereikbaar via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De drijvende kracht achter het expertteam is Bert van den Brink. Bert is zelf uitvoerend musicus, muziekdocent en nog veel meer. Elke week zet Bert een nieuwe Bertsbytes klaar voor u om even van te genieten.

Tjitske Kwakkel-Homma (1980)

Uitvoerend musicus en muziekdocent. Studeerde altviool op het conservatorium van Utrecht en aan de Royal College of Music in Londen.

VOOROPLEIDING

Tjitske (1980) kreeg haar eerste vioollessen aan de muziekschool Amersfoort van Ineke Bredenhorst en later van Marquerite de Waal. In 1997 kwam daar ook de altviool bij. Ze studeerde altviool bij Prunella Pacey op het conservatorium van Utrecht, waar ze haar Bachelor in 2003 cum laude behaalde. Tijdens de Master (VKM)-opleiding studeerde ze daarna enkele maanden bij Simon Rowland-Jones, aan de Royal College of Music in Londen. In juni 2005 behaalde Tjitske haar VKM-diploma met een 9 en onderscheiding aan de HKU te Utrecht in samenwerking met de Royal College Londen. Verder heeft Tjitske solo-masterclasses (viool en altviool) gevolgd bij o.a. Victor Libermann, Ferdinand Erblich, Nobuko Imai, Bohumal Smejkal, Ron Ephrat en Simon Rowland Jones en kamermuzieklessen bij: Charles- Andre Linale, Stefan Metz, Frank van der Laar en Menahem Pressler.

SOLO

Tjitske heeft een breed solorepertoire, dat reikt van Händel, Telemann en Bach tot en met de 20e eeuw. Ook dit jaar is Tjitske weer te beluisteren met het Telemann altvioolconcert voor altviool en orkest, Double Concerto in E minor van M. Bruch (Peter Koetsveld klarinet, Hineni Symfonie Orkest) en staan er voor het komend seizoen meerdere soloprojecten met orkest op het programma waaronder Symphony Concertante van Mozart. Tjitske soleert ook regelmatig bij verschillende koren, zowel met improvisaties als veelal Engelse composities van oa. David Moore.

KAMERMUZIEK

Behalve solowerk is ook het spelen in kamermuziekensembles een echte passie. Zo vormt ze al sinds 1998 het Alvipior Ensemble met Jaap Kwakkel (piano/orgel) waarmee ze ook een cd maakte (Klanken uit Rolduc) en regelmatig concerten geeft in binnen- en buitenland. Samen begeleiden ze ook regelmatig koren en zangdiensten waarbij dan ook solowerk gespeeld wordt. Ook speelt Tjitske regelmatig samen met Renske Tjoelker (harp) waar zij al eerder mee samenwerkte in het Trio des Songes. Dit trio speelde onder andere lunchconcerten in de Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam en in Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht.

ORKESTEN

Als aanvoerder is Tjitske al een aantal jaar verbonden aan het Hineni Symfonie Orkest waarmee ze regelmatig concerten geeft in Nederland en al eerder ook in Israël.

Tjitske remplaceert daarnaast regelmatig in verschillende orkesten als: L’Orchestre Particolare, Ensemble Conservatoir en Strijklicht waarmee ze ook een zeer afwisselend repertoire speelt.

Tjitske heeft eerder in orkesten als het AJO, HWSO, NJO, RCM symphony- and chamber orchestra gespeeld.

DOCENT

Naast haar concerten geeft Tjitske ook met veel plezier viool- en altvioolles aan zowel kinderen (vanaf 5 jaar) als volwassenen. Lees hier meer over . Tjitske bespeelt een altviool gebouwd door Sebastien Seixas (Athene 2003).

Rob van Vliet (1946)

Amateur pianist, klassiek piano en zang/koorbegeleiding

Van jongsaf blind Werkt met braille muziekschrift vanaf 8ste jaar

Enige ervaring met arrangeren.

Linda ten Have (1992)

LindatenHave

Docent muziek. In juni 2013 afgestudeerd aan het conservatorium in Enschede. Werkt als docent muziek in het voortgezet onderwijs en op basisscholen. Is dirigent van een kinderkoor.

Voor mijn afstuderen heb ik een scriptie geschreven met als onderwerp: "Een leerling met een visuele beperking bij het vak muziek in het reguliere voortgezet onderwijs". Tijdens mijn onderzoek ben ik in contact gekomen met FORCE.

 

Henk Nobel (1939)

Nieuwe afbeeldingHeeft een passie voor muziek. Leest geen partituren en bespeelt geen instrument. Slechtziend
Zet zich al vanaf 2008 in om slechtzienden in staat te stellen muziek als hobby weer op te pakken.
Henk’s expertise ligt bij technische, gebruikersvriendelijke hulpmiddelen.Bert van den Brink (1958)

Uitvoerend pianist, accordeonist, organist Cum laude afgestudeerd aan het Utrechts Conservatorium in 1982 Blind geboren Werkt met braillemuziekschrift sinds 10e jaar Arrangeur, componist, producer en docent aan het Conservatorium.

Bert van den Brink werd geboren op 24 juli 1958. De eerste pianoles kreeg hij toen hij vijf jaar oud was. In 1976 begon Bert met zijn opleiding tot klassiek pianist aan het Utrechts Conservatorium. Herman Uhlhorn was zijn docent. In 1982 studeerde hij cum laude af. Nog in datzelfde jaar werd Bert docent piano lichte muziek aan het Utrechts Conservatorium. Hij improviseerde al van jongs af aan op piano en orgel en is op dat gebied autodidact. In de eerste periode na de studie heeft Bert regelmatig klassieke concerten gegeven, later kwam het accent meer bij de geïmproviseerde muziek te liggen.

In 2007 kreeg Bert van den Brink de VPRO/BOY EDGARPRIJS. Bert is veelvuldig te beluisteren als pianist, organist en accordeonist live, via het internet of via een groot aantal cd's. Uniek is de cd "BLOWING" (2013). Bert van den Brink speelt jazz & pop op het kerkorgel.

De musici waarmee Bert speelde en speelt zijn en waren: Gino Vannelli, Richard Bona, Toots Thielemans, Chet Baker, Nat Adderley, Eric Vloeimans, Bert Joris, Benny Golson, Lee Konitz, Rick Margitza, Willem Hellbreker, Philip Catherine, Jesse van Ruller, Clare Fischer, Enrico Pieranunzi, Louis van Dijk, Ignasi Terraza, Jules de Corte, Jannie du Toit, Cor Bakker, John Engels, Hein van de Geyn, Hans van Oosterhout, Maria Markesini, Patty Trossèl, Dee Dee Bridgewater, Denise Jannah, Miranda van Kralingen, Heleen van den Hombergh, Thomas Oliemans, Fred Delfgaauw In het verleden bracht Bert verschillende solo albums uit. Het solo-album "Jazz at the Pine Hill" leverde hem een Edison-nominatie op.

Bert speelt in duo met: Bert Joris, Eric Vloeimans, Gino Vannelli, Maria Markesini, Patty Trossèl, Toots Thielemans en Jesse van Ruller

Het Bert van den Brink trio met bassist Hein van de Geyn en drummer Hans van Oosterhout brachten in 2004 hun eerste trio album uit met de titel "between us".

Als "side man" neemt hij steeds vaker op. In de discografie is alles hierover te vinden.

Met vocalist Thomas Oliemans nam Bert de cyclus Winterreise van Franz Schubert op. Bert is ook aktief als arrangeur/producent. Het Metropole Orkest, het Nederlands Blazers Ensemble, Paul de Leeuw, Denise Jannah en anderen spelen arrangementen en bewerkingen van hem. Een van de hoogtepunten is de bewerking van de opera Porgy & Bess uitgevoerd door de Houdini's en Nieuw Sinfonietta Amsterdam.

STRINGS SURROUND Strings surround is de naam van de compositie die Bert voltooide in 2011 voor piano en strijkkwartet.

Er zijn nog zoveel toekomstplannen en dromen, die Bert graag hoopt en probeert te realiseren.