Handleiding Vergroting bladmuziek

Het aanvragen van een vergroting van bladmuziek doe je zo:

 1. Inloggen. Heeft u nog geen account, dan kunt u zich zelf registreren: inloggen/registreren
 2. Kies uit het snelmenu : vergroting bladmuziek
  Heeft al eerder een aanvraag gedaan, dan verschijnt hier een lijst met die aanvragen. Naast iedere aanvraag staan 2 knoppen. Met de knop downloaden kunt u het resultaat, een pdf bestand lezen en downloaden. De knop met "plaats een opmerking" kunt een een opmerking plaatsen over het resultaat,
 3. voor een nieuwe opdracht klikt u op "aanvraaag vergroting"
 4. Er verschijnt nu een formulier met uw gegevens. Klik op browse bij het veld: upload lilypond (.ly) of musicXml (mxl) bestand.
 5. Vul een aantal gegevens in betreffende de vergroting, ga accoord met de voorwaarden en klik op verzenden.
 6. Na verloop van maximaal 2 dagen staat de vergroting voor u klaar

Aanvragen vergrotingen bladmuziek

Connect2music biedt een dienst aan op haar website om vergrotingen van bladmuziek te leveren.

Wat houdt deze dienst in?

Met deze dienst maken we het mogelijk een muziekbestand, genoteerd in de formaten LilyPond en MusicXML, te vergroten, zodat die leesbaar is voor mensen met een visuele beperking. Let wel deze service bestaat niet uit het vergroten van een A4 met behulp van een kopieerapparaat. De aangeboden vergroting behoudt zijn scherpte en dat is belangrijk voor slechtziende musici. Bovendien wordt de layout aangepast aan de vergroting.

Wat is de procedure?

Op de website connect2music.nl staat rechts een muzieksleutel. Als u bent ingelogd en daarop klikt verschijnt er een overzicht van eerdere vergrotingsopdrachten die u heeft gegeven en een korte beschrijving hoe u een nieuwe vergrotingsaanvraag kunt indienen. Om een beeld te geven treft u hieronder een aantal pdf bestanden aan van vergrotingen in diverse notenbalkgroottes. Wellicht kan dit helpen bij uw keuze:

vergroting A4 portrait 3,5 mm: Brother James Air
vergroting A4 portrait 7 cm: Brother James Air
vergroting A4 portrait 10,5 mm: Brother James Air
vergroting A4 portrait 20 mm: Brother James Air

Op de website van mutopia (http://www.mutopiaproject.org/ ) is veel bladmuziek te vinden in lilyPond formaat. Hier staan werken van Bach, Beethoven, Chopin, Handel, Mozart en vele anderen. In een paragraaf hieronder (Mutopia bestanden verwerken) is stapsgewijs aangegeven hoe een bestand uit de mutopia collectie kan worden aangeleverd.

Na het aanklikken van de knop “verzenden” wordt het bestand verzonden naar connect2music, waar op de achtergrond de vergroting voor u gemaakt. Zodra de vergroting voor u klaar staat, ontvangt u een mailtje, waarna u de vergroting vanaf de website kunt bekijken en downloaden. Bij het printen van dit bestand moet bij de printerinstellingen gecontroleerd worden of het papierformaat en de papierrichting overeenkomt met de aangevraagde vergroting.

Inloggen

Wanneer u nog geen account heeft, dan kunt u zich registreren. Om in te loggen of zich te registreren ga naar: inloggen/registreren

Mutopia bestanden verwerken

 1. Ga naar: www.mutopia.com Klik op menu item Browse to archive of op advanced search als u naar een bepaald muziekstuk op zoek bent.Het is nu mogelijk een muziekstuk te kiezen uit de collectie, op componist, muziekinstrument of stijl.
 2. Klik op het gewenste muziekstuk.
 3. Er verschijnen nu 1 of meer tabellen met muziekstukken met daarboven een voorbeeld bladmuziek.
 4. Op de derde rij van de eerste kolom staat de link naar het lilypond bestand: ( Download: .ly file  of Download: .ly files (zipped) )
 5. Geef op die link een rechtermuisklik en kies uit het popup menu dat verschijnt: Save link as  (Geen linker muisklik, want dan verschijnt het bestand in de browser)
 6. Het is nu mogelijk om een map te kiezen waar het bestand kan worden opgeslagen.
 7. Let op: Als bij de dowload link stond : .ly files (zipped), dan moet het bestand eerst worden uitgepakt. Geef een rechtermuisklijk op dit bestand en kies: alles uitpakken. Er wordt dan een map aangemaakt waar de afzonderlijk lilybestanden in terecht komen.Zorg dat u ingelogd bent op de website van connect2music
 8. Klik om muzieksleutel (vergroting aanvragen) op de website, en klik daarna op aanvragen vergroting (
 9. Er verschijnt nu een formulier met uw gegevens. Klik op browse bij het veld: bestand
 10. Maak een keuze voor de vergroting en klik op verzenden.

Music xml bestanden

Bladmuziek die gecodeerd is in MusicXml kunnen op dezelfde manier worden aangeleverd. Een goede website voor het zoeken naar bladmuziek in MusicXml is https://musescore.com

Vragen

Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met de website beheerder Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.